Υπό εξαφάνιση το μέλι: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής – Πως «βαφτίζεται» το εισαγόμενο σε ελληνικό

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι καθώς η μείωση στην παραγωγή του μελιού απειλεί το εθνικό μας προϊόν που αντιμετωπίζει δισεπίλυτα προβλήματα και οδηγούν τον κλάδο της μελισσοκομίας σε αφανισμό.
Η κλιματική κρίση, οι αθρόες εισαγωγές ελληνοποιημένων μελιών αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι οι κύριες αιτίες της μείωσης της παραγωγής στο μέλι που φέτος αναμένεται να κυμανθεί πάνω από 50% και ίσως να φτάσει το 80%.


Ο Γενικός Γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Καραγουδάκης αναφέρει στην karfitsa.gr ότι το 2023 η μείωση παραγωγής στην Ελλάδα ήταν περίπου – 80% ενώ φέτος παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα η μελισσοκομική χρονιά η μείωση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-80%.

«Αν δεν δούλευε το πεύκο θα ήταν ίσως πάνω από 80%» τονίζει ο κ. Καραγουδάκης και εκφράζει την ελπίδα οι μελισσοκόμοι να πάρουν κάποιες ποσότητες από εκεί.

«Στέγνωσαν τα δέντρα»
Όσον αφορά τις αιτίες της μείωσης της παραγωγής στο μέλι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Καραγουδάκης «στέγνωσαν τα δέντρα» και εξηγεί ότι: «όπως είναι γνωστό τους καλοκαιρινούς, αλλά φέτος και τους ανοιξιάτικους μήνες, η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 35-40 βαθμούς για παρατεταμένο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά προσπαθούσαν να προστατεύσουν κυρίως τον κορμό τους επομένως στα φύλλα και στα άνθη όπου πηγαίνει η μέλισσα για να πάρει το νέκταρ δεν έβρισκε τίποτα».


Πως «βαφτίζεται» το εισαγόμενο μέλι σε ελληνικό
Παράλληλα, ο κ. Καραγουδάκης έθιξε και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων λέγοντας ότι η πολιτεία στον βωμό του κέρδους δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τον κλάδο. Εκτός αυτού επικαλείται πανευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει ότι στην Ελλάδα το 100% των εισαγόμενων μελιών είναι ή νοθευμένα ή υποβαθμισμένα.

Αναλύοντας την διαδικασία ελληνοποιημένων μελιών ο γγ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι: «Το μέλι που εισάγεται είναι ουδέτερο, οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα καταλαβαίνουμε το μέλι από την γύρη που υπάρχει μέσα. Με μια εξέταση βρίσκεις το ποσοστό και το είδος της γύρης και ανάλογο ονομάζεις το είδος (πχ καστανιά ,λεβάντα κτλ).

Ωστόσο αναλύοντας περαιτέρω ο ίδιος εξηγεί ότι: «το μέλι που εισάγεται, λόγω υπερφιλτραρίσματος και υπερεπεξεργασίας, τα φυτά τους δεν έχουν γυρεόκοκκους είναι τελείως ουδέτερα. Έτσι μπορούν να «βαπτιστούν» πολύ εύκολα αναμειγνύοντας δύο κιλά ελληνικού μελιού με έναν τόνο εισαγόμενου».


«Αυτό λόγω των γυρεόκκοκων που έχουν τα δύο κιλά ελληνικού μελιού αρκούν και φτάνει ώστε να κυκλοφορήσει μέσα σε όλη την ποσότητα και να ονομαστεί ελληνικό» καταλήγει ο κ. Καραγουδάκης εξηγώντας τον τρόπο που ελληνοποιείται παράνομα το εισαγόμενο μέλι.

Τέλος ο κ. Παντελής Καραγουδάκης καλεί όλους τους Θεσσαλονικείς στην 15η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Ξαρχάκου από σήμερα μέχρι την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και διοργανώνεται με τη στήριξη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ε΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: karfitsa.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια