Για πολύ μεγάλες απώλειες στη φετινή παραγωγή μελιού, κυρίως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, κάνουν λόγο οι μελισσοκόμοι σε Χαλκιδική και Ροδόπη.
Συγκεκριμένα, η μείωση της παραγωγής μελιού στη Χαλκιδική εκτιμάται σε πάνω από 60%, όταν σε αυτή την περιοχή παράγεται πάνω από το μισό του ελληνικού προϊόντος. Στη Ροδόπη, η οποία είχε απώλειες και λόγω της περσινής πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από τον Έβρο, η μείωση φτάνει το 70%.
Επιστολή Περιφέρειας Χαλκιδικής προς Κ. Τσιάρα
Το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της Χαλκιδικής και αφορά τη σοβαρή μείωση της αγροτικής παραγωγής εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών ήταν το θέμα της επιστολής που απέστειλε η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.
Η ανομβρία και οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τον πρωτογενή τομέα, μόνιμες και ετήσιες καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Στην επιστολή επισημαίνεται η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά (όπου ο μέσος όρος της παραγωγής στη Χαλκιδική παρουσίασε μείωση 50%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε εκτάσεις του Δήμου Νέας Προποντίδας, ξεπέρασε το 60%), στη μηδική (ιδιαίτερα στις ξηρικές εκτάσεις που καλλιεργούνται στη Γαλάτιστα, όπου καταγράφηκαν απώλειες παραγωγής άνω του 70%), στα αρωματικά φυτά (στις φυτείες λεβάντας από πολλούς καλλιεργητές κρίθηκε ασύμφορη ακόμη και η συγκομιδή), στις δενδρώδεις καλλιέργειες της ελιάς και βερικοκιάς, καθώς και στη δραματική μείωση της παραγωγής μελιού, όπου η απώλεια ξεπερνά το 60%.
«Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των γεωργών, καλλιεργητών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ζητήσαμε την παρέμβασή του Υπουργείου, προκειμένου να στηριχθούν οι εν λόγω παραγωγοί και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το ούτως ή άλλως αυξημένο κόστος παραγωγής και η απώλεια εισοδήματος, που απειλεί τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων τους. Επίσης προτείναμε να εξεταστεί η αναγνώριση της μείωσης της παραγωγής, ως αποτέλεσμα ενός δυσμενούς κλιματικού φαινομένου που μπορεί να εξομοιωθεί με θεομηνία», αναφέρει σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.
Επιστολή Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί»
Είμαστε στο τέλος της χρονιάς και, από τα δεδομένα, τα οποία έχουμε συλλέξει από τους συναδέλφους μελισσοκόμους καθώς και από εμπλεκόμενους φορείς που συμμερίζονται τα ίδια δεδομένα, είναι ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 70%. Αυτό το έγγραφο υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι λόγω των κλιματικών αλλαγών αλλά και της πυρκαγιάς του 2023 και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι φανερό ότι η ζήτηση κρατικής παρέμβασης είναι επιτακτική, καθώς η μείωση της παραγωγής μελιού δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα αλλά και ζήτημα διατροφικής ασφάλειας και οικολογικής ισορροπίας. Σαν σύλλογος έχουμε καταρτίσει έναν πλήρη φάκελο ο οποίος αποδεικνύει με έμπρακτα στοιχεία το μέγεθος της ζημιάς στην περιοχή μας όπως:
Μετεωρολογικά δεδομένα.
Πόρισμα από το κέντρο μελισσοκομίας.
Στοιχεία καταστροφής από την πυρκαγιά του 2023 της Π.Υ.
Πορίσματα από μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς της περιφέρειας που αποδεικνύουν τη μείωση της παραγωγής του μελιού.
Για αυτό τον λόγο, υποβάλλουμε αιτήματα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και ζητούμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αντίστοιχο κονδύλι, καθώς και την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και τοπικών βουλευτών προς αυτήν την κατεύθυνση για να μπορέσουμε να ασκούμε αυτό το επάγγελμα και την επόμενη χρονιά, ειδάλλως θα υπάρξει μαζική φυγή από το επάγγελμα και πλέον δεν θα υπάρχει μελισσοκομία στην χώρα μας και ο Έλληνας καταναλωτής θα τρέφεται μόνο με εισαγόμενα μέλια. Η μέλισσα είναι ο μεγαλύτερος επικονιαστής και όταν θα σταματήσει να υπάρχει τότε θα σταματήσει να παράγει και η φύση.
Πηγή: ypaithros.gr
0 Σχόλια